Το Ραδιόφωνο σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης

Το Ραδιόφωνο σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016
Το Ραδιόφωνο σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης
Στις 13 Φεβρουαρίου 1946, λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθιερώνοντας, χρόνια μετά, την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.
«Το Ραδιόφωνο σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης και Καταστροφών» είναι για την UNESCO το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου 2016.
Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, «ζωντανεύουν» δύο ραδιόφωνα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ιστορία του Ελληνισμού στην πιο κρίσιμη, έκτακτη περίοδό της:
Ο Ραδιοσταθμός του Πολυτεχνείου και
Ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Πάφου.. (Ιούλιος 1974), από τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με το μήνυμά του διέψευσε τους πραξικοπηματίες της Κύπρου ότι ήταν νεκρός.
Στην εκπομπή «Εκ των υστέρων», ο Δημήτρης Παπαχρήστος συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, τη «φωνή» του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου.
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016, 16:00-17:00
Εκπομπή: «Εκ των υστέρων»
«Το Ραδιόφωνο σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης και Καταστροφών»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

http://zoornalistas.blogspot.gr/2016/02/blog-post_91.html

About The Author

Συνταξιούχος Ναυτικός, Ασυρματιστής. Βίωσα τις επικοινωνίες του Ασυρμάτου στα πλοία, από το Α έως το Ω. Το πρώτο μου πλοίο ήταν ένα "Αμερικάνικο Λίμπερτυ", χωρίς Ραδιοτηλέφωνο, ούτε καν "VHF" και με "Αναλογικούς Δέκτες", όπως ένα παλιό ραδιόφωνο. Μοναδικό μέσο επικοινωνίας, μόνο Τηλεγραφία "Α1" με ένα μικρό πομπό. Όταν πλησιάζαμε σε λιμάνι, η επικοινωνία με το "Port Control", γινόταν μόνο με "Οπτικά Σήματα Μορς". Μετά εμφανίστηκαν τα πρώτα απλά Ραδιοτηλέφωνα "Α3" με μικρούς πομπούς μέχρι 250W και πολύ μικρή απόδοση. Ακολούθησαν οι πιο σύγχρονοι πομποί με σταδιακά μεγαλύτερη ισχύ και την τεχνολογία "SSB-USB" στην Ραδιοτηλεφωνία "A3J". Επίσης εμφανίστηκαν οι πρώτοι Δέκτες με "Calibtation" και αργότερα οι "Ψηφιακοί" δέκτες, Οι μεγάλοι πομποί, έφταναν μέχρι τα 1600W και μπορούσαμε πλέον να επικοινωνούμε σχεδόν παντού στην τηλεγραφία και στην τηλεφωνία. Αργότερα εμφανίστηκαν τα Ραδιοτηλέτυπα "SITOR" και μπορούσαμε να έχομε τηλετυπικές επαφές με την στεριά. Ακολούθησαν οι "Δορυφορικές Συσκευές" μαζί με το "Αυτόματο Παγκόσμιο Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας - GMDSS", όπου η απλούστευση των επικοινωνιών, μαζί με τον σούπερ αυτοματισμό, κατάργησαν το επάγγελμα του Ασυρματιστή, το οποίο αγάπησα πραγματικά.-

Related posts