17 Μαΐου. Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

17 Μαΐου. Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

17 Μαΐου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

Ο Σάμιουελ Μορς, στις 24 Μαΐου του 1844, στέλνει το πρώτο μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη.

Η απαρχή για τις τηλεπικοινωνίες έχει γίνει.. και 20 χρόνια αργότερα στις 17 Μαΐου 1865 ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση από 20 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Εις ανάμνηση της ημέρας αυτής γιορτάζεται ως παγκόσμια ημέρα τηλεπικοινωνιών και κοινωνίας της πληροφορίας.

Σήμερα η ένωση ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση και είναι ένας διεθνής οργανισμός όπου οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας συντονίζουν τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες.

What hath God wrought?” ήταν το πρώτο μήνυμα μέσω ενσύρματης τηλεγραφικής σύνδεσης Σάμιουελ Μορς

 

 

Η ιστορία των τηλεπικοιωνιών ξεκινάει από πολύ παλιά, όπως και η ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία.. από το 1200π.χ. ο Όμηρος μιλάει για σήματα φωτιάς και καπνού στην Ιλιάδα, στην συνέχεια έχουμε τα ταχυδρομικά περιστέρια, τον ηλιογράφο (χρήση καθρεπτών για αποστολή μηνυμάτων από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο).. έως τον τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, τις δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα το διαδίκτυο!

Η αναφορά στον Μορς γίνεται λόγω της καινοτομίας της εφέρευσης της κωδικοποίησης, τα γνωστά σήματα του κώδικα Μορς αλλά και λόγω του ότι ο τηλέγραφος ήταν η πρώτη εφαρμογή του ηλεκτρισμού στις τηλεπικοινωνίες. Μέχρι τότε όλοι προσπαθούσαν να μεταδώσουν απευθείας χαρακτήρες του αλφαβήτου. Μάλλον ο Μορς «εμπνευσμένος από την Ιλιάδα», κατάλαβε πως ήταν ευκολότερο να μεταδόσει μηνύματα και λέξεις μέσω της κωδικοποίησης, της αντιστοίχησης γραμμάτων σε σήματα… Έτσι η πρώτη στην ιστορία ενσύρματη τηλεγραφική σύνδεση δύο απομακρυσμένων σημείων στο χάρτη, ανεξάρτητη από τα καιρικά φαινόμενα έγινε πραγματικότητα.

H ημέρα αυτή έχει ως σκοπό να ενημερώσει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, για τη χρήση και τις δυνατότητες του Διαδικτύου καθώς και άλλων τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας. ITU

Το επόμενο μεγάλο άλμα στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών είναι το 1876 στην έκθεση της Φιλαδέλφειας όπου ο Γκράχαμ Μπελ παρουσίασε το τηλέφωνο ενώ ακολούθησε η ανακάλυψη της ασύρματης επικοινωνίας από τον Γουλιέλμο Μαρκόνι το 1897. Στα μέσα του 20ου αιώνα η ηλεκτρονική τεχνολογία γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και αυτό συντέλεσε και στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διαδίκτυο εξελίχθηκαν στην δεκαετία του 1990 όπως στην συνέχεια οι δορυφορικές επικοινωνίες, η κινητή τηλεφωνία και τα μέσα μετάδοσης επικοινωνιών (οπτικές ίνες και νέες τεχνολογίες μετάδοσης).

 

 

Στις μέρες μας οι τηλεπικοινωνίες έχουν εξελιχθεί με την ανάπτυξη του διαδικτύου και επέκτασή του σε όλα τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Μια σειρά δικτύων διασυνδέουν δίκτυα υπολογιστών, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, καθώς και τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα. Τα δίκτυα αυτά σχηματίζονται από τηλεπικοινωνιακά κανάλια, φυσικές διόδους οι οποίες μεταφέρουν κωδικοποιημένα σήματα σε όλες τηλεπικοινωνιακές συσκευές. Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται και ταυτόχρονα οι ταχύτητες μεγαλώνουν… καθώς η αρχική ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία έχει γίνει άσβεστη δίψα!

Από τη μετάδοση σημάτων, με σύννεφα καπνού περάσαμε στην μετάδοση φωνής και δεδομένων… από την οπτική επικοινωνία περάσαμε σε σύγχρονες ενσύρματες και ασύρματες μεταδόσεις πληροφοριών απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου!

 


Πηγές

http://el.wikipedia.org/wiki/Τηλεπικοινωνίες

www.ote.gr

http://www.serrelib.gr/tilepikoinonies.html

έρευνα_κείμενο | ιάκωβος_καγκελίδης

επιμέλεια | τάσος_θώμογλου

_______________________________________

http://arive.gr/pages/tributes/tilepikoinonion_koinonias_pliroforikis/tilepikoinonion_koinonias_pliroforikis.html

_______________________________________

SV8RTK

About The Author

Συνταξιούχος Ναυτικός, Ασυρματιστής. Βίωσα τις επικοινωνίες του Ασυρμάτου στα πλοία, από το Α έως το Ω. Το πρώτο μου πλοίο ήταν ένα "Αμερικάνικο Λίμπερτυ", χωρίς Ραδιοτηλέφωνο, ούτε καν "VHF" και με "Αναλογικούς Δέκτες", όπως ένα παλιό ραδιόφωνο. Μοναδικό μέσο επικοινωνίας, μόνο Τηλεγραφία "Α1" με ένα μικρό πομπό. Όταν πλησιάζαμε σε λιμάνι, η επικοινωνία με το "Port Control", γινόταν μόνο με "Οπτικά Σήματα Μορς". Μετά εμφανίστηκαν τα πρώτα απλά Ραδιοτηλέφωνα "Α3" με μικρούς πομπούς μέχρι 250W και πολύ μικρή απόδοση. Ακολούθησαν οι πιο σύγχρονοι πομποί με σταδιακά μεγαλύτερη ισχύ και την τεχνολογία "SSB-USB" στην Ραδιοτηλεφωνία "A3J". Επίσης εμφανίστηκαν οι πρώτοι Δέκτες με "Calibtation" και αργότερα οι "Ψηφιακοί" δέκτες, Οι μεγάλοι πομποί, έφταναν μέχρι τα 1600W και μπορούσαμε πλέον να επικοινωνούμε σχεδόν παντού στην τηλεγραφία και στην τηλεφωνία. Αργότερα εμφανίστηκαν τα Ραδιοτηλέτυπα "SITOR" και μπορούσαμε να έχομε τηλετυπικές επαφές με την στεριά. Ακολούθησαν οι "Δορυφορικές Συσκευές" μαζί με το "Αυτόματο Παγκόσμιο Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας - GMDSS", όπου η απλούστευση των επικοινωνιών, μαζί με τον σούπερ αυτοματισμό, κατάργησαν το επάγγελμα του Ασυρματιστή, το οποίο αγάπησα πραγματικά.-

Related posts